PAS: Hudud hit by the economy

Posted by Penarik Beca Sunday, December 28, 2008

The Star (28/12/08): PAS has back-pedalled further on its stand on hudud laws with its president Datuk Seri Abdul Hadi Awang saying that the current economic situation could delay its implementation.

Abdul Hadi said that for hudud to be implemented, people must have proper education, jobs as well as economic mobility.

“The current economic situation and the fact that there is unemployment among Malaysians prevent the hudud from being implemented,” Abdul Hadi said.

He was speaking to reporters after launching the party’s membership drive campaign yesterday.

Abdul Hadi said the fear shown by certain quarters regarding the hudud was akin to the kampung mentality of the 1950s regarding hospital visits.

He said people used to be afraid of going to the hospital because they believed that once a person went, he would definitely be cut open.

Abdul Hadi said hudud laws would only apply to Muslims.

Asked about the coming Kuala Terengganu by-election, Abdul Hadi said PAS was confident of winning.

He, however, said there could be obstacles and challenges because PAS was not “merely fighting another party but the Federal Government.”

The event, which was attended by PAS supports club members, saw people sign up as members of PAS.

Hadi: Situasi tidak stabil, sukar laksana hudud

Masalah ekonomi, pengangguran halang pelaksanaan hudud, kata Presiden PAS

mStar Online (28/12/08): Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengakui sukar untuk melaksanakan undang-undang hudud dan qisas di negara ini kerana ia hanya boleh dilakukan jika rakyat negara ini berada dalam keadaan yang stabil.

Malah, beliau juga mengakui bahawa bukan mudah untuk melaksanakan hukum hudud memandangkan negara dan rakyat berhadapan dengan pelbagai masalah.

Kata Abdul Hadi, situasi ekonomi semasa dan pengangguran di kalangan rakyat negara ini menghalang hudud daripada dilaksanakan.

Ditanya sama ada PAS akan membawa usul mengenai pelaksanaan hukum Hudud di Parlimen untuk dibahaskan, beliau yang juga anggota Dewan Rakyat berkata, belum tiba masanya untuk berbuat demikian.

"Masalah pengangguran masih ada lagi dan untuk laksanakan hukum ini kedudukan rakyat Malaysia mesti stabil contohnya daripada segi pendidikan, kehidupan, dan hubungan keluarga juga kena dijaga," katanya.

Katanya, kebimbangan yang dilahirkan oleh segelintir rakyat negara ini sama seperti mentaliti kampung ketika era 1950-an.

Mentaliti kampung tahun 1950-an menyaksikan orang ramai khuatir untuk ke hospital kerana mereka bimbang sebaik sahaja melangkah ke hospital, mereka akan dibedah.

Terdahulu beliau merasmikan kempen 'Jom Sertai Pas' di Dataran Shah Alam di sini hari ini.

Kata beliau, masyarakat bukan Islam tidak seharusnya berasa bimbang jika hukum hudud dilaksanakan di negara ini kerana pelaksanaannya hanya melibatkan kalangan yang beragama Islam.

Beliau berkata, golongan bukan Islam sebaliknya boleh memilih undang-undang yang mereka mahu seperti yang telah tertulis dalam Undang-undang Kanun Jenayah Syariah Kelantan dan Terengganu.

"PAS tak perlu terangkan (tentang hukum Hudud) kerana undang-undang ini tiada kena mengena dengan orang bukan Islam.

"Pada kita, tidak timbul lagi soal hudud kerana ia telah diluluskan di DUN (Dewan Undangan Negeri) Kelantan sejak tahun 90-an lagi dan di Terengganu pula telah diwartakan," katanya.

Berkaitan:
Pelaksanaan hukum hudud hanya untuk orang Islam (Bernama)
PAS akui pelaksanaan hudud mungkin lambat (Bernama)
PAS akan tetap laksana hudud jika memerintah negara - Husam (Bernama)
Hadi likens Hudud to surgery (Malaysian Insider)

0 comments

Post a Comment

Parlimen

Photobucket

Participating for Allah s.w.t.
Untuk pembinaan, ubah suai rumah dan lain-lain kerja untuk memulih atau menaik taraf rumah anda termasuk kerja-kerja plumbing dan pendawaian elektrik, sila hubungi Abang Omar 019-3344500

Medic & Beauty Spa

Untuk bekalan santan dan buah-buahan sekitar Kuala Lumpur dengan harga wajar, sila hubungi Abang Zali 019-2314248 (Pasar Chow Kit)

Klik gambar di atas. Sedap, bib!! Memang sedap sungguh!! Dan, boleh buat duit sakan!

Dapatkan segera!!! Maklumat lanjut di sini!

Cantik? Klik di sini

Sila klik imej di atas

Islam

Blog utama

Arkib