MB akan jawab isu negara perpaduan, ‘pembantu sesat’

Posted by Penarik Beca Wednesday, April 29, 2009

Sinar Harian (29/4/09): Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan memperjelaskan isu berhubung negara perpaduan dan ‘pembantu sesat’ seperti yang didakwa anaknya, Nik Abduh Nik Abdul Aziz sebaik tiba di tanah air selepas mengerjakan umrah.

Menurut sumber terdekatnya, beliau akan tiba di tanah air pada Ahad ini selepas lebih dua minggu mengerjakan umrah bersama isteri, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak dan anak bongsunya, Nik Salsabila Nik Abdul Aziz.

“Insya-Allah Tok Guru akan selesaikan isu negara perpaduan dan dakwaan mengenai pembantu sesat beliau itu setiba beliau di tanah air nanti,” katanya ketika menghubungi Sinar Harian, semalam.

Menurut sumber itu, tidak timbul soal pembantu sesat kerana Mursyidul Am itu kenal setiap pembantunya dan kebanyakan mereka telah lama bekerja dengan beliau.

“Bagi saya dakwaan kononnya wujud pembantu yang menyalurkan maklumat tidak tepat seperti yang didakwa Nik Abduh itu tidak berasaskan kerana Tok Guru bukanlah seorang yang menerima pandangan sewenang-we-nangnya.

“Sebaliknya beliau akan meneliti setiap pandangan yang diterima dengan teliti dan mengkajinya sebaik mungkin,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan Nik Abduh dalam laman blog rasminya mendedahkan bahawa dia percaya ‘pembantu-pembantu’ ayahnya berkonspirasi dengan niat untuk melaga-lagakan Nik Aziz dengan Presiden Pas itu.

“Sebenarnya cadangan untuk menubuhkan kerajaan perpaduan yang dicadangkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah ditolak oleh perwakilan pada Muktamar ke-51 yang lepas. Jadi soal itu tidak timbul sekarang,” katanya.

5 comments

 1. Anonymous Said,

  so sekarang ni nik abduh kena la bertanggungjawab atas kekeruhan yang ditimbulkannya.

  ada ke cerita anak beranak di rumah nak dijadikan asas dasar halatuju parti..ngok ke

  Posted on April 29, 2009 at 11:59 AM

   
 2. muhafaza73 Said,

  salam,yang ngok smber yg wat knyataan d sinar trmasuk hang...

  Posted on April 30, 2009 at 3:50 PM

   
 3. Anonymous Said,

  Kalau berita yang Abduh bagi tepat seperti laporan SH, maka tak perlulah Haji Hadi dok bangkitkan perkara yang dah ditolak ahli.

  Yang penting bukan kemenangan jangka pendek tetapi dakwah jangka panjang.

  Posted on May 3, 2009 at 12:31 AM

   
 4. Walis Ismail Said,

  Artikel dari www.ferizomar.com

  Memaparkan keberanian kepimpinan muda, Feriz Omar yang radikal dan direalisasikan dengan kenyataan.

  NGO MELAYU - KATALIS PENYATUAN MELAYU & ISLAM

  UTUSAN MALAYSIA - RUANGAN FERIZ OMAR (Edisi : Selasa, 28 April 2009 Muka 10)

  USAHA untuk mencari titik pertemuan Melayu dan Islam seperti yang dititahkan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah sewaktu upacara ulang tahun keputeraan baginda baru-baru ini perlu diterima sebagai perjuangan baru sepanjang zaman bagi setiap individu yang beragama Islam dan bergelar Melayu.

  Tidak kita nafikan ramai kecewa dengan kenyataan terbuka Datuk Seri Mohammad Nizar bahawa PAS tidak akan bekerjasama dengan UMNO dalam merealisasikan kehendak Sultan Azlan Shah. Pertikaian sama ada 'UMNO lebih memerlukan Pas dan bukan sebaliknya' menunjukkan bahawa kenyataan bekas Menteri Besar Perak itu berbaur emosi, individualistik dan tidak mewakili PAS secara keseluruhan.

  Hakikatnya, saranan Sultan Azlan Shah adalah murni dan mempunyai nilai kerohanian yang tinggi. PAS yang berjuang atas imej Islam sepatutnya berlapang dada dan menjadi yang paling awal terpanggil untuk menyahut saranan Sultan Perak. Sebaliknya, saranan tersebut ditolak mentah-mentah atas alasan-alasan tersendiri.

  UMNO pula perlu mengkaji segala alasan mengapa kata-kata sehingga boleh membawa persepsi 'durhaka pada Raja' itu dibuat oleh seorang kepimpinan tertinggi PAS di peringkat negeri.

  Kalau hari ini UMNO begitu kuat melaungkan peri pentingnya ketaatan dan kedaulatan Raja Melayu, di ruang ini jugalah UMNO perlu buktikan kedudukannya dalam merealisasikan saranan Sultan Perak itu.

  Dalam hal ini juga, perdebatan UMNO-PAS seperti yang dianjurkan oleh pemimpin muda sewaktu kempen pemilihan UMNO 2009 tidak sepatutnya berulang kerana ia menunjukkan ketidakmatangan dan menjarakkan lagi perbezaan UMNO-PAS.

  Badan-badan bukan kerajaan (NGO) Melayu juga perlu menjadi pemangkin (katalis) penyatuan Melayu dan Islam seperti yang disarankan oleh Sultan Azlan dan bukan terus melaga-lagakan parti-parti politik Melayu dengan pelbagai kenyataan sehingga menimbulkan kemusykilan terhadap kedudukan NGO sebagai badan perwakilan rakyat di peringkat akar umbi yang bebas daripada politik.

  Sesungguhnya mengikut kajian peringkat akar umbi persatuan kami, usaha ke arah penggabungan UMNO-PAS adalah perkara yang paling ditakuti oleh barisan parti-parti pembangkang lain. Ini adalah kerana gabungan UMNO dan PAS secara majoriti mampu memberi sokongan 'solid' undian Melayu setiap kali pilihan raya umum diadakan.

  Jika kita kaji secara halus dan mendalam isu pergeseran UMNO-PAS hari ini adalah berpunca daripada individu-individu dalam kedua-dua parti itu sendiri dan tiada kaitan dengan wawasan serta objektif parti politik masing-masing.

  Daripada perspektif hukum Islam pula, UMNO bukan sekadar menabur janji malahan telah membuktikan usahanya segiat mungkin ke arah pelaksanaan menurut sistem hukum Islam sepenuhnya.

  Antara usaha UMNO dan Kerajaan Barisan Nasional adalah dengan wujudnya Undang-Undang Syariah Kekeluargaan Islam yang setaraf dengan Mahkamah Sivil (Perkara 121 1(A) Perlembagaan Persekutuan) melalui pelaksanaan yang disokong oleh majlis dan jabatan agama Islam seluruh Malaysia; Sistem kewangan dan perbankan Islam yang menjadi pusat rujukan dunia; Tabung Haji - sebuah institusi terbaik dunia dalam mempermudahkan rakyat mengerjakan ibadah haji dan umrah; Sistem pungutan zakat dan Baitul Mal; Sistem persijilan makanan halal yang diiktiraf dunia; dan banyak lagi.

  Hukum hudud adalah hukum Allah yang sentiasa dekat dengan jiwa Islam dan jika persoalan itu menjadi alasan PAS untuk tidak bekerjasama dengan UMNO, ia adalah alasan kurang tepat. Hari ini, apabila hukum hudud dicadangkan di Dewan Undangan Negeri Kelantan, ramai juga ADUN UMNO yang mengangkat tangan bersetuju tetapi apabila diusulkan mengenai pelaksanaannya, perbincangan terhenti.

  Memang kita akui bahawa usaha menterjemahkan hudud melalui pelaksanaannya seratus peratus ke atas sebuah negara pelbagai bangsa dan agama seperti Malaysia adalah suatu cabaran besar.

  Di sinilah NGO Melayu boleh memainkan peranan dalam menggerakkan para intelektual Melayu dan Islam supaya berusaha mencari penyelesaian ke arah sistem pelaksanaan dengan mengambil kira tahap kesediaan penerimaan rakyat bukan Islam mengenai hukum tersebut.

  Usaha ini bak kata pepatah Melayu, seperti 'menarik rambut di dalam tepung, rambut tidak putus, tepung tidak berselerak'.

  Dalam dada-dada akhbar dan majalah media arus perdana juga sudah banyak membincangkan kedudukan hukum hudud yang sebenarnya sudah sedia dilaksanakan ke atas orang Islam dan Melayu melalui Undang-Undang Syariah Islam dan Kanun Keseksaan (Penal Code). Semoga kebaikan, keunikan dan kelebihan pelaksanaan hukum hudud ke atas orang Islam akhirnya terserlah dan diterima ramai.

  Selain itu, ada juga pemimpin-pemimpin kanan negara yang menyatakan usaha ke arah penggabungan UMNO-PAS adalah tidak perlu kerana sejarah telah membuktikan bahawa ia suatu usaha yang sia-sia.

  Bagi saya, faktor sejarah tidak ada kena mengena langsung dengan masa hadapan. Jika alasan yang sama digunakan, sudah pasti negara yang kita cintai, Malaysia hari ini masih lagi belum merdeka. Pejuang-pejuang Melayu sejak dari zaman Mat Kilau, Datuk Maharajalela, Tok Janggut, Ngah Ibrahim, Datuk Bahaman, Dato' Onn Jaafar hingga Tunku Abdul Rahman terus-terusan yakin pada usaha positif mencari kemerdekaan sehingga ia menjadi kenyataan pada tanggal 31 Ogos 1957.

  Penyatuan Melayu-Islam adalah ternyata suatu usaha yang jujur dan ikhlas yang boleh membawa bangsa Melayu dan agama Islam ke tahap yang tidak terdaya disaingi oleh pesaing-pesaing lain. Ia perlu menjadi perjuangan abadi sepanjang zaman dan sentiasa direnungkan sebagai perjuangan yang belum selesai.

  FERIZ OMAR adalah Presiden Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris)

  Posted on May 4, 2009 at 5:22 PM

   
 5. Anonymous Said,

  Salam... Nik Abduh juga bersama2 TGHA untuk berbincang tentang masa dpn islam dan melayu bersama UMNO... Cuma nik aziz dan Puak edorgan yg sahaja yg menolak usaha penyatuan ini... dimanakah ajaran Islam yg dilaung2kan yakni lebih baik bekerjasama bersama org kafir dari saudara seislam???

  Posted on June 5, 2009 at 4:14 PM

   

Post a Comment

Parlimen

Photobucket

Participating for Allah s.w.t.
Untuk pembinaan, ubah suai rumah dan lain-lain kerja untuk memulih atau menaik taraf rumah anda termasuk kerja-kerja plumbing dan pendawaian elektrik, sila hubungi Abang Omar 019-3344500

Medic & Beauty Spa

Untuk bekalan santan dan buah-buahan sekitar Kuala Lumpur dengan harga wajar, sila hubungi Abang Zali 019-2314248 (Pasar Chow Kit)

Klik gambar di atas. Sedap, bib!! Memang sedap sungguh!! Dan, boleh buat duit sakan!

Dapatkan segera!!! Maklumat lanjut di sini!

Cantik? Klik di sini

Sila klik imej di atas

Islam

Blog utama

Arkib